School: ACTIEVE informatieplicht!


Eindelijk! Een recente uitspraak dat scholen een ACTIEVE informatieplicht hebben naar BEIDE ouders.

Bron: Telegraaf

Op de school rust een actieve informatieplicht om beide ouders van een leerling te informeren over de vorderingen van hun kind.

Indien de school ermee bekend is dat de gescheiden ouders elkaar niet informeren, dient de school mondelinge en schriftelijke informatie die zij over de leerling verstrekt, aan te bieden aan beide ouders.
Indien een van de ouders aangeeft onder geen beding samen met de andere ouder het oudergesprek met school te kunnen voeren, behoort de school de mogelijkheid te bieden voor een afzonderlijk gesprek.

het informatiebeleid kan er niet toe leiden dat de school de informatie die zij aan beide ouders dient te verstrekken nog slechts aan één van hen aanbiedt. Dit geldt overigens niet alleen voor de tienminutengesprekken en rapporten, maar ook voor gesprekken die in het kader van extra zorg voor de leerling met ouders worden gehouden

De uitspraak van LKC van 18 maart 2013

Naar aanleiding van dit artikel en de steeds terugkerende problemen als je in een vechtscheiding zit, heb ik eens wat meer opgezocht.

Het rapport

Wet op primair onderwijs, art. 42

Over iedere leerling die de school verlaat, stelt de directeur, na overleg met het onderwijzend personeel, ten behoeve van de ontvangende school of school als bedoeld in de Wet op de expertisecentra dan wel als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs een onderwijskundig rapport op. Afschrift van dit rapport wordt aan de ouders van de leerling verstrekt.

Beleidsregel CPB: actieve informatieplicht

basisscholen dienen een actieve invulling te geven aan deze informatieplicht

Conform de Wbp moet de informatie zodanig worden verstrekt dat de betrokkene daarover daadwerkelijk beschikt.

Voor de naleving van de wet is het noodzakelijk dat de basisschool de ouders op individueel niveau informeert over het onderwijskundig rapport dat betrekking heeft op hun kind. De invulling van de informatieplicht door de basisschool op individueel niveau kan geschieden door middel van een gesprek tussen de leerkracht en de ouders van een leerling, waarin de ouders worden geïnformeerd over de gegevensverwerkingen in het kader van het onderwijskundig rapport, of door middel van aan de ouders gerichte correspondentie hierover. De basisschool dient de ouders te informeren uiterlijk op het moment dat het onderwijskundig rapport aan de ontvangende school voor voortgezet onderwijs wordt verstrekt

Het rapport moet aan wettelijke voorwaarden voldoen. De huidige voorwaarden bevatten een zeer uitgebreid rapport.
Zolang je kind minderjarig is heb je recht op een afschrift van dit rapport, volgens  art. 43 van de wet op expertisecentra. Vanaf 18 jaar wordt het aan de leerling zelf verstrekt en ben je van het contact met je kind afhankelijk.

Deze actieve informatieplicht is gebaseerd op art. 33 en 34 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit geldt dus niet alleen voor scholen, maar ook voor hulpverlenende instanties die persoonsgegevens van je kind registreren.
De informatieplicht geldt voor gezaghebbende ouders van een minderjarig kind. Als je geen gezag hebt, heb je nog wel recht op informatie, maar moet je er zelf om vragen.

Zie ook:

Beleidsregel CBP via andere bronnen:

Over GEZINsZorg

Voorvechter om het gezin weer op de eerste plaats te krijgen in jeugdzorg. Geef ouders en kinderen een stem en de regie in handen.

Geplaatst op 10 juli 2013, in Informatie Plicht en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie