Recht op Medische informatie


Als je in een vechtscheiding belandt en het contact met je kinderen kwijt raakt, dan krijg je waarschijnlijk ook geen informatie meer. Hoewel je daar wel recht op hebt.

Als je kind ouder dan 16 is, dan houdt men nog meer informatie achter. Plus je gaat er vanuit dat je geen recht meer hebt op medische informatie vanwege de privacy wetgeving. Dat ligt toch genuanceerder blijkbaar.

Zojuist vond ik dit artikel over informatie voor gescheiden ouders met of zonder gezag.

Behalve de privacy regels geldt vooral ook het gelijkheidsbeginsel. Vanaf 16 jaar mogen kinderen beslissen dat hun ouders niet geïnformeerd worden. Maar dat geldt dan voor beide ouders. Tenzij er zwaarwegende belangen zijn om één ouder geen informatie te geven.

Onder de normale omstandigheden, zelfs bij een vechtscheiding, hebben beide ouders recht op evenveel informatie. En elke ouder die gezag heeft, heeft ook beslissingsbevoegdheid.

Op die manier moet de niet-gezagdragende ouder zich, onafhankelijk van de gezagdragende ouder, een beeld kunnen vormen van de verzorging en opvoeding van het kind.

Een arts hoeft daarvoor zelfs geen toestemming te hebben of te vragen aan de verzorgende ouder.

Officieel kan het dus niet zo zijn dat één ouder allerlei onderzoeken laat doen, zonder medeweten van de andere gezaghebbende ouder. In de praktijk gebeurt dat wel vaak. Ook door onwetendheid en verwarring rondom de privacy van medische gegevens.

Een en ander betekent dat het recht op informatie van de niet-gezagdragende ouder weliswaar een andere omvang en grondslag heeft dan het recht op informatie van een gezagdragende ouder, maar dat op dit recht in wezen dezelfde uitzonderingen kunnen worden gemaakt als op het recht op informatie van de wel-gezagdragende ouder.

Dus….
Neem contact op met de artsen die betrokken zijn bij je kind en vraag om deze informatie. Zorg dat je rustig bent en blijft! Dat is heel lastig, maar onwijs belangrijk.

Zie ook:

Over GEZINsZorg

Voorvechter om het gezin weer op de eerste plaats te krijgen in jeugdzorg. Geef ouders en kinderen een stem en de regie in handen.

Geplaatst op 20 juni 2013, in Informatie Plicht en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie