MOgroep: Persoonsgegevens


De MOgroep heeft ooit een privacy reglement uitgebracht. Hier een aantal citaten en opmerkingen die voor ouders van belang kunnen zijn.

Bron: MOgroep privacyreglement 2004

Grondrecht…

In artikel 10 van de Grondwet en diverse internationale verdragen, waaronder artikel 8 van het EVRM, wordt het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer erkend. Dit betekent dat voorkomen moet worden dat door het verwerken en verstrekken van gegevens de privacy van iemand onaanvaardbaar wordt geschonden.

Komen de rapporten wel in aanmerking? Ja zeker!

Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon is een persoonsgegeven. Bijna alle gegevens over personen die Bureau Jeugdzorg verwerkt in het kader van de uitvoering van de hulpverlening, zijn aan te merken als persoonsgegevens.

Dat is duidelijk genoeg! Alle rapporten, verslagen, dossiers van Jeugdzorg vallen dus onder de wettelijke bescherming van je persoonsgegevens. Das een hele zorg minder! Het scheelt in ieder geval een discussie wat wel of geen persoonsgegevens zijn.

Wat raar dat hier zo weinig over bekend lijkt. Waarom weten zo weinig ouders dit? Waarom worden fouten in de dossiers niet simpel gecorrigeerd? Worden ouders bewust dom gehouden?

ja waarom eigenlijk?

ja waarom eigenlijk? (Photo credit: screenpunk)

Waarom kost het ouders zoveel moeite om rapporten gecorrigeerd te krijgen. Het heeft mij bijna 2 jaar gekost om achter deze informatie te komen. Je zegt tegen je voogd: dit klopt niet, dit is niet waar.

Denk maar niet dat ze je wijst op je rechten. Integendeel je wordt wijs gemaakt dat je niets in te brengen hebt, dat haar oordeel heilig is en DE waarheid. Ze is zich blijkbaar ook niet bewust van de wet die haar aansprakelijk stelt voor de geleden schade als je niet aan de WbP voldoet.

De hoofdregels van de privacybescherming zijn duidelijk: verwerking van persoonsgegevens dient zorgvuldig te geschieden, iedereen behoort in principe inzage te hebben in zijn eigen persoonsgegevens en verstrekking van persoonsgegevens aan derden geschiedt in beginsel alleen na toestemming van de cliënt.

Zie ook:

Geplaatst op 17 juni 2012, in Dossier / Pers.gegevens en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie